Ved kun én fyring i døgnet opvarmes ovnens masse indefra. Denne fyring varer ca 1 1/2 time og derefter lukkes ovnen. Det efterfølgende døgn vil varmen “vandrer” ud fra kernen, ud af ovnens overflade og jævnt sprede sig ud i huset.
Her er tale om en simpel varmeinstallation uden en masse rør og teknik, som går i stykker og skal vedligeholdes.
Forbrændingen i ovnen er meget effektiv og efterlader kun meget lidt aske, ligsom forureningen er minimal. Endelig er masseovnen en utrolig billig opvarmningskilde, da masseovnen udnytter varmen fra maksimalt og derved bruges der ikke unødig mængder træ og dette træ skal helst bestå af lette -og billige træsorter.
Ofte indbygges en varmeveksler, hvilket gør det muligt at opvarme brugsvand og gulvvarme.
Den kan også med fordel benyttes til madlavning, da både brændkammer og kammeret over kan fungere som ovn.
Masseovnen designes, så den passer tilhver enkel bolig og kan indgå som et smukt element i huset.